27.12
2022

Uuel aastal jäädvustatakse Eesti postmarkidel üle kahekümne olulise sündmuse ja objekti

2023. aastal antakse välja üle kahekümne postmargi tähistamaks ja tutvustamaks Eesti riigielus, ajaloos või ühiskonnas väärikaid sündmusi ning isikuid, samuti loodus- ja arhitektuuriobjekte.
 
Aasta esimene postmark ilmub juba 6. jaanuaril. Eesti kirikutele pühendatud postmarkide sarjas tuleb sel päeval välja Pärnu Eliisabeti kiriku postmark.
 
Lisaks jäädvustatakse aasta jooksul postmarkidel mitmeid ajaloolisi tähtpäevi nagu Konstantin Konik 150, Artur Alliksaar 100, Ajakiri „Looming“ 100, Rudolf Tobias 150, Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik 100, Eesti Õdede Liit 100 ja Eesti Olümpiakomitee 100.
 
Alanud aastal püütakse postmargile ka Eestimaa looduse ilu – oma mark on planeeritud harilikule kuusele, aulile ja punahirvele.
 
Kunstimarke on ilmumas kolm: Bernt Notke „Surmatants“, Eesti tänavakunst ja postmark EKMi kullafondi kuuluva teosega. Viimati nimetatu on järjekordne mark traditsioonilisest sarjast. Lisaks saavad tuleval aastal järje postmargisarjad EUROPA, Head Eesti asjad, ajaloolised laevad ja tuletornid.
 
Lastekaitsepäevaks on tulemas spetsiaalselt lastele mõeldud postmark ja aasta lõpus tavapäraselt ka jõulumargid.
 
Igal aastal saavad era- ja juriidilised isikud esitada ettepanekuid sündmuste, objektide vms jäädvustamiseks järgmise aasta markidel. Aasta jooksul riiklikult välja antavate markide plaani kinnitab emissioonikomisjon tavapäraselt eelneva aasta lõpus. Kuueliikmeline emissioonikomisjon ühendab endas filateelia ja erinevate valdkondade asjatundjaid. Koosseisu kuuluvad kunstiala ekspert Mariina Mälk, filatelist Tiit Pruuli, ajaloolane Jaak Juske, Omniva juhatuse esimees Mart Mägi, Omniva filateelia ja postmargi osakonna juhataja Marili Tammaru ning esimehena Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor, Eesti Filatelistide Liidu esimees Rein-Karl Loide.
 
2023. aasta postmarkide aastaplaaniga saab tutvuda Omniva kodulehel.
 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616