11.09
2022

Riigikogu hoone juubeliks ilmub 12. septembril postmark

12. septembril ilmub postmark „Riigikogu hoone 100“ Riigikogu ajaloolise maja valmimise sajandaks aastapäevaks. 

„Riigikogu hoone on väga väärika ajalooga ning arhitektuurselt silmapaistev. Siin majas on saja aasta jooksul heaks kiidetud väga olulisi, Eesti ajaloos ka murrangulisi otsuseid. See maja on meie ajaloo sümbolhoone ning on igati kohane jäädvustada ta postmargile,“ lisas Omniva juhatuse esimees Mart Mägi. 
 
Postmargi kujundas kunstnik Jaan Saar ning see trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 20 000 tükki ning selle nominaal on 90 senti ja sobib siseriiklikuks saatmiseks. Postmark ja esimese päeva ümbrik on müügil Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas, Toompea postkontoris, Lossi plats 4.
 
Postmarki esitlevad 12. septembril kell 13.00 Riigikogu esimees Jüri Ratas, Omniva juhatuse esimees Mart Mägi, Eesti Arhitektide Liidu president Andro Mänd ja kunstnik Jaan Saar Toompea lossi Valges saalis. Üritus on kutsetega. Kohapeal toimub ka uue postmargi müük. 
 
Riigikogu hoone valmis 12. septembriks 1922 arhitektide Eugen Habermanni ja Herbert Johansoni projekti järgi. Ehitise erilisuse rõhutamiseks valiti moodne avangardistlik stiil – ekspressionism. Praeguseni on Riigikogu hoone ainuke ekspressionistlikus stiilis parlamendihoone maailmas. Maja silmapaistvaim ruum on läbi kahe korruse ulatuv istungisaal siniste seinte ja kaarduva laega, mida ilmestavad roostepruunid sakkidega akna- ja ukseavad. Kogu mööbel valmistati arhitektide kavandite järgi Tallinnas Lutheri vabrikus ning see pidi sobituma hoone arhitektuuriga. Riigikogu hoone vestibüüli ja istungisaali lagi tehti raudbetoonist, mis tol ajal veel ehituses laialdaselt kasutusel polnud. See oli 1922. aastal Tallinnas esimene avalik hoone, kuhu arhitektid lasid projekteerida elektrivalgustuse. Pärast Eesti iseseisvuse taastamist on Riigikogu hoonet põhjalikult renoveeritud, et taastada esialgne värvi- ja valgustuslahendus.

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616