25.10
2022

Ilmub postmark „Liivimaa maapäev 600“

Omniva annab täna, 25. oktoobril välja margiploki, mis on pühendatud Liivimaa maapäeva esmakogunemise 600. aastapäevale. 

1422. aastal kogunesid Valgas Vana-Liivamaa olulisemate seisuste esindajad nõupidamisele, mida hakati regulaarselt pidama maapäevana. Maapäeva aruteludega sooviti suurendada üksmeelt ja julgeolekut, sõlmida kokkuleppeid ning rääkida läbi ka kaubanduse ja rahanduse küsimustes ning teemades. Maapäevast sai Liivimaa kõrgeim seadusandlik ja kohtulik võim. Esimesel maapäeval võeti vastu üldine maaseadustik, mis käsitles kristliku ühiskonna alusnorme ja teatud kirikukorraldusküsimusi. Ligi pooleteise sajandi jooksul etendasid maapäevad tähtsat rolli praeguste Eesti ja Läti alade poliitilises elus.

Postmargi kujundus väljendab piirkondlikku koostööd ja üksmeelt. Margil kujutatud liilia ja pirniokste ornamendiga põimitud risti kujund sümboliseerib kristliku mõtteviisi ühtset, kindlat ja jätkuvat kasvamist ning levimist keskajal. Kujundi motiiv pärineb Põhja-Saaremaal, Linnaka külas asuva Karja Katariina kiriku (ehitatud 1334-1340) lõunapoolse eeskoja ukse kohal asuvalt dolomiidist reljeefilt.

Postmargi kujundaja on Riho Luuse ja trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 7 500 tükki ja selle nominaal on 5,90 €.  Margiplokk ja esimese päeva ümbrik on müügil Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas, Toompea postkontoris, Lossi plats 4.
 
2022. aastal annab Omniva välja mitukümmend postmarki jäädvustamaks olulisi teemasid, tähistamaks väärikaid sündmusi ja isikuid meie riigis ning ühiskonnas.
 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616