17.11
2022

Ilmub postmark sarjast „Eesti Kunstimuuseumi kullafond“

Täna ilmub postmark sarjast „Eesti Kunstimuuseumi kullafond“, mis kujutab Adamson-Ericu maali „Jalutuskäik“. Eesti kunstile pühendatud postmarkide sari ilmub alates 2010. aastast ja seda kujundab kunstnik Lembit Lõhmus.
 
Margi trükiarv on 20 000 ja see maksab 90 senti, mis on sobiv valik kaunistamaks siseriiklikke postkaarte ja kirju. Postmark trükiti trükikojas Vaba Maa. Lisaks postmargile ilmub traditsiooniliselt ka esimese päeva ümbrik (FDC) ja infokaart, mis on müügil Omniva e-poes. Eesti kunstimuuseumi kullafondi margi esimese päeva tempel on kasutusel Toompea postkontoris.
Adamson-Eric (1902–1968) on Eesti modernismiajaloo üks säravam esindaja, kes kujunes legendiks juba oma eluajal. Ta oli andekas ja erakordselt mitmekülgne looja – üks väheseid Eesti kunstnikke, kes oli võrdselt tugev nii maalikunstis kui pea kõigil tarbekunsti ja disaini aladel. 1920. ja 1930. aastatel oli Adamson-Eric Eesti kunstielus ka üks suurimaid kosmopoliite, olles elanud ja töötanud erinevates Euroopa paikades. Samuti oli ta üks enim reisinud kunstnikke. 
 
Tema  rikkalikus loomingus peegeldub ilmekalt Eesti maali- ja tarbekunsti areng enam kui nelja aastakümne jooksul ning ideede küllane ja dünaamiline liikumine kunsti eri valdkondades. Nii margil kui esimese päeva ümbrikul kasutatud teosed kuuluvad Adamson-Ericu 1960. aastate maaliloomingu paremikku. Sel perioodil pöördus tunnustatud meister suure otsingukirega abstraktse kunstikeele mängulisuse poole. Margi kujunduses on kasutatud nüansirikka koloriidiga ja tundlikult läbimaalitud stiliseeritud figuraalse kompositsiooniga maali „Jalutuskäik“ (1968). 
 
Eesti Kunstimuuseum asutati 1919. aastal asutusena, mille ülesandeks oli nii kultuurilooliste, etnograafiliste, arheoloogiliste kui ka loodusteaduslike materjalide kogumine ning rahvale ja uurijatele kättesaadavaks tegemine. See avar missioon on talletunud ka mitmetes muuseumikogusse arvele võetud kunstiteostes.
 
„Eesti Kunstimuuseumi kullafond“ postmarkide sarjas ilmunud marke vaata siit https://kunstimuuseum.ekm.ee/eesti-kunstimuuseumi-sobrad/projektid/.
 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616