25.08
2023

Täna ilmub suitsusauna-lõhnaline postmark sarjast „Head Eesti asjad“

Täna ilmub postmark sarjast „Head Eesti asjad“, millel kujutatakse sel aastal suitsusauna, margil on juures ka suitsusauna lõhn.

Postmarki kaunistab Eesti Vabaõhumuuseumis asuv 19. sajandi teisest poolest pärinev Punga talu saun, mis paiknes algselt Koila külas, Viru-Nigula kihelkonnas Ida-Virumaal.

Postmargi kujundas Jaan Saar ning see trükiti trükikojas Vaba Maa. Marki trükiti 20 000 ja see maksab 1,30 eurot, mis on sobiv riigisiseseks saatmiseks. Postmark ja esimese päeva ümbrik on müügil Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas, Toompea postkontoris, aadressil Lossi plats 4.

Suitsusaun on puuküttega saun, millel puudub korsten. Leiliruumi kütmisel täitub ruum suitsuga ning seetõttu on sauna sisepinnad suitsu tõttu tumedad ja tahmunud. Suitsusauna kütmine võtab tänapäeva saunaga võrreldes palju kauem aega, sest kogu vajaminev soojus tuleb ühe kütmisega kerisekividesse talletada. Ka keris peab olema võrreldes tänapäeval kasutusel olevate keristega palju suurem, et kividesse saaks piisavalt kuumust salvestuda. Enne saunaminekut lastakse suits leiliruumist välja ja tuulutatakse ruumid. Hästi köetud suitsusaunas ei ole vingu ega suitsu, õhk on hea ja leil ei ole kõrvetav. Suitsusaunas käimisel on omad tavad, mis kanduvad edasi põlvest põlve.

„Head Eesti asjad“ postmargisarjas ilmus möödunud aastal postmark Estonia klaverist, aasta varem külakiigest.

2023. aastal annab Omniva välja mitukümmend postmarki tähistamaks väärikaid sündmusi ja isikuid meie riigis ning ühiskonnas. Alates aprillist 2023 on Omniva postmargid trükitud paberile, mis omab Forest Stewardship Councili (FSC) vastutustundliku metsanduse märgist. FSC märgis tõendab, et paberi tootmiseks kasutatud puit pärineb vastutustundlikult majandatud metsadest ja selle juures on jälgitud majanduslikke, keskkonnaalaseid ja sotsiaalseid aspekte.

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616