20.10
2022

Täna ilmuvad jõulumargid tähistavad 30 aasta möödumist esimesest jõulumargist

Täna, 20. oktoobril annab Omniva välja selle aasta jõulumarkide komplekti. Juba traditsiooniks muutunud jõulumarkide ilmumisel on seekord ümmargune tähtpäev – esimene Eesti jõulumark ilmus 30 aastat tagasi.

„Esimene jõulumark anti Eestis välja 1992. aastal ja see kujutas stiliseeritud jõulukuuske. Need jõulumargid olid ka muus mõttes märgilised – tegemist oli esimeste taasiseseisvunud Eestis trükitud postmarkidega,“ ütles Omniva juhatuse esimees Mart Mägi. „Aastate jooksul on paljud Eesti kunstnikud loonud väga eripalgelise kujundusega jõulumarke. Ka selle aasta jõulumargid rõõmustavad meid kauni sõnumi ja kujundusega.“

Kunstnik Made Balbatit inspireeris jõulumarkide ja -kaartide kujundamisel kaitseingli kujund. „Kaitseingli valisin eelkõige seetõttu, et elame praegu väga keerulisel ja raskel ajal. Samas, kaitseingel hoiab ning valvab meie üle, ta juhatab õigele teele. Oluline on meeles pidada, et ei tohi kaotada usku ja lootust!“ rõhutas Balbat.

Made Balbat on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia graafika eriala. Viimasel ajal on ta tegelenud peamiselt digitaalse meediaga – tema pildid põhinevad sageli kirjandusel, tuntud lugudel ja muinasjuttudel. Lisaks illustratsioonidele teeb kunstnik originaalgraafikat: traditsioonilisi söövitusi ja kuivnõelu. Graafilise disaini vallas on Balbat kujundanud palju erinevaid raamatuid, loonud kalendreid ja postkaarte.

Siseriikliku tariifiga jõulumarki trükiti trükikojas Vaba Maa kokku 400 000 ning rahvusvaheliste kirjade ja kaartide jaoks mõeldud marki 150 000. Koos markidega ilmuvad ka esimese päeva ümbrik ning infokaart ja Toompea postkontoris on kasutusel esimese päeva tempel. Lisaks postiasutustele ning edasimüüjatele saab jõulumarke ja -kaarte osta Omniva e-poest .

15. detsembril 1992. aastal ilmunud esimesed jõulupostmargid kujundas Uko Künnap, üks neist maksis 30 senti ja teine 2 krooni. Need olid esimesed taasiseseisvunud Eestis trükitud postmargid. Sellest ajast on jõulumargid ilmunud Eestis igal aastal ja neid on kujundanud paljud erinevad kunstnikud. Aastal 1994 sai üks jõulumarkidest ületrüki, kui osale tiraažist trükiti peale uus hind. See lisas hinnale 20 krooni (2,50 eurot) Estonia laevahuku ohvrite fondi jaoks. Aastal 1999 tehti jõululoteriimargid, mis olid numereeritud kuuekohalise numbriga ning nendega oli võimalik võita rahalisi auhindu. Aastal 2007 kujundas ühe jõulumargi Ilon Wikland ja samast aastast on jõulumargid iseliimuvad. Aastal 2016 üllatati piparkoogilõhnaliste jõulumarkidega ja 2017. aastal valmistati erikujulised lõhnavad jõulumargid. 

Valikut läbi aastakümnete ilmunud jõulumarkidest saab vaadata siit https://www.youtube.com/watch?v=R9HX2Y1g2KQ

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616