27.10
2022

Tuletornide margisarjas ilmub uus postmark

Omniva annab täna, 27. oktoobril välja Eesti tuletornide postmargisarjas uue postmargi, mis kujutab Narva-Jõesuu tuletorni. Kuigi alates 1995. aastast on sarjas ilmunud juba 33 postmarki, jätkub tuletorne Eesti randades veel paljude markide jaoks.
 
Narva-Jõesuu tuletorn on Eesti kõige idapoolsem tuletorn, mis asub Narva jõe suudme vasaku kalda mereäärsel liivaluitel ning aitab merel orienteeruda ja tähistab jõesuuet.  1808. aastal rajatud algne tuletorn oli 16-meetrine, paekivist ja ümara põhiplaaniga. Torn ehitati 1886. aastal pärast põhjalikku remonti 8 meetri võrra kõrgemaks ja sai ka uue metallist laternaruumi koos uue valgustiga. 1941. aastal hävitas taganev Punaarmee tuletorni koos teenindushoonetega. Mere poolt suudmesse sisse saamiseks kasutati siis puulaudisest kolmnurksete kilpidega liitsihti.
 
Uut tuletorni hakati Narva jõe kaldale ehitama 1950. aastate teisel poolel. Punase-valgetriibuline 31-meetrine tuletorn ehitati monteeritavatest raudbetoondetailidest ja valmis 1957. aastal. Torn sai musta värvi rõdu ja laternaruumi, kuhu paigaldati ringsektoriga latern EMN-500 valgustugevusega 50000 kandelat. Torni lähedusse rajati ka kaks elamut, generaatorihoone, töökoda ja saun, mis on tänaseni säilinud. 2008. aastast nimetakse Narva tuletorni ametlikult Narva-Jõesuu tuletorniks.
Postmargi kujundaja on Roman Matkiewicz ja see trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 25 000 tükki ja selle nominaal on 90 senti, mis sobib Eesti-siseseks saatmiseks. Postmark, esimese päeva ümbrik ja maksimumkaart on müügil Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas Toompea postkontoris aadressiga Lossi plats 4.

Eesti Meremuuseumi kunstniku Roman Matkiewiczi kujundatud sarja esimene postmark ilmus 1995. aastal ning selle motiiviks oli Pakri tuletorn. Algul ilmus igal aastal üks tuletorniga postmark. Esimeseks kahe tuletornimargiga aastaks oli 2000, kui ilmusid koostrükina Ristna ja Kõpu tuletorniga margid. Ettepaneku, milline konkreetne tuletorn postmargile saab, teeb igal aastal meremuuseum ja kinnitab postmarkide emissioonikomisjon. Läbi aastakümnete ilmunud tuletornidega postmarke saab vaadata siit https://viki.filateelia.ee/index.php/Eesti_tuletornid.
 
2022. aastal annab Omniva välja mitukümmend postmarki jäädvustamaks olulisi teemasid, tähistamaks väärikaid sündmusi ja isikuid meie riigis ning ühiskonnas.
 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616