29.05
2023

Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva auks ilmub postmark

Täna ilmub Eesti helilooja, organisti ja koorijuhi Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva auks postmark.
 
29. mail 1873 Hiiumaal sündinud Rudolf Tobias oli esimene akadeemilise kompositsiooni-hariduse saanud Eesti helilooja ning tal oli oluline roll Eesti muusikakultuuri kujunemisel.
 
Postmarki esitlevad täna Kärdlas, Hiiumaa muuseumi pikas majas, aadressil Vabrikuväljak 8 kell 16.00 Omniva juhatuse esimees Mart Mägi ja kunstnik Lembit Lõhmus. Üritus on avatud ja oodatud on kõik huvilised! Esitlus toimub Hiiumaa Kultuuri Seltsi poolt 28. maist kuni 17. juunini korraldatava  „Eesti muusika päevad Hiiumaal Rudolf Tobias 150“ ürituste sarja raames.
 
Postmargi kujundas kunstnik Lembit Lõhmus. Margi trükiarv on 20 000 ja see maksab 1,30 eurot, mis on sobiv valik kaunistamaks siseriiklikke postkaarte ja kirju. Postmark trükiti trükikojas Vaba Maa. Lisaks margile ilmub traditsiooniliselt ka esimese päeva ümbrik, mis on müügil Omniva e-poes. Esimese päeva tempel on kasutusel Toompea postkontoris.
 
Rudolf Tobias sündis Käina kiriku köstri klaverihäälestaja ja orelimeistri Johannes Tobiase pojana. Ta lõpetas Peterburi Konservatooriumi, kus õppis orelit Louis Homiliuse ja kompositsiooni professor Nikolai Rimski-Korsakovi juures. Oma lõputööna kirjutas ta kantaadi „Johannes Damaskusest“. Tobias pani aluse eesti muusikateadusliku mõtte arengule ja temalt pärinevad paljude žanride esikteosed Eesti muusikas, teiste hulgas esimene sümfooniline teos, pateetiline avamäng „Julius Caesar“ ja esimene oratoorium „Joonase lähetamine“. Tänaseni on tuntud mitmed autori koorilaulud, näiteks „Otsekui hirv“, „Jumala lapsed“ ja „Eks teie tea“. Viimane oli ühtlasi esimene muusikateos, mis kõlas Estonia maja avamisel 1913. aastal. Oma loomingu žanrilise mitmekesisusega, eriti instrumentaalmuusikas, oli Tobias oluline teerajaja mitme järgneva põlvkonna heliloojatele. Tobias suri 29. oktoobril 1918 aastal Berliinis.
 
2023. aastal annab Omniva välja mitukümmend postmarki tähistamaks väärikaid sündmusi ja isikuid meie riigis ning ühiskonnas. Alates aprillist 2023 on Omniva postmargid trükitud paberile, mis omab Forest Stewardship Councili (FSC) vastutustundliku metsanduse märgist. FSC märgis tõendab, et paberi tootmiseks kasutatud puit pärineb vastutustundlikult majandatud metsadest ja selle juures on jälgitud majanduslikke, keskkonnaalaseid ja sotsiaalseid aspekte.
 
 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616