10.11
2021

Täna ilmus 100 aastat Eesti ja Brasiilia diplomaatilisi suhteid tähistav postmark

Eesti-Brasiilia postmark on järjekorras 17. ühisväljaanne Eesti Posti ajaloos. Ühisväljanne maksab 1,90 eurot ning sel on kujutatud mõlema riigi välisministeeriumi hooneid. Sama postmark antakse täna välja ka Brasiilias.
 
Eesti Posti juhatuse esimehe Mart Mägi sõnul algas ühisväljaannete traditsioon 1992. aastal kui Eesti, Läti, Leedu ja Rootsi koostöös ilmus mark Mare Balticum – merelinnud, viimane ühisväljaanne Antarktika avastamine 200 ilmus koostöös Vene postiga 2020 jaanuaris. „Kuivõrd täna ilmuv postmark tähistab saja aasta jagu diplomaatilisi suhteid kahe riigi vahel, siis on see kahtlemata väärikas järg eelnevatele ühisväljaannetele,“ ütles Mägi.
 
Brasiilia - sel ajal juba peaaegu 100 aastat iseseisev riik - tunnustas Eesti Vabariigi iseseisvust 5. detsembril 1921. Käesoleval 2021. aastal möödub seega sada aastat Eesti Vabariigi ja Brasiilia Liitvabariigi vaheliste diplomaatiliste suhete loomisest. Aastate jooksul on meie suhted muutunud tihedamaks, mida näitab koostöö erinevates valdkondades ning kultuuri- ja sotsiaalsed sidemed.
 
Mart Tarmak, Eesti suursaadik Brasiilias aastast 2014, ütles, et ühtlasi saab tähistada Eesti ja Brasiilia diplomaatiliste suhete taastamist, millest 16. detsembril möödub 30 aastat. „Sümboolne oli ühismargi esitluse toimumine üheaegselt kahes margil kujutatud hoones Tallinnas ja Brasílias,“ ütles Tarmak.
 
Postmargi on kujundanud kunstnik Indrek Ilves ning see trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 20 000 tükki ning selle nominaal on 1,90€ ehk rahvusvahelise lihtkirja tariif. Lisaks postmargile ilmub traditsiooniliselt ka esimese päeva ümbrik (FDC) ja infokaart. Mark koos teiste toodetega on müügil Omniva e-poes ning esimese päeva tempel on kasutusel Toompea postkontoris.
 
Eesti ja Brasiilia ühisväljaandena ilmuvad postmargid tähistavad riikidevaheliste diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva. Margil on kujutatud maailmakuulsa arhitekti Oscar Niemeyeri kavandatud Itamaraty palee Brasílias, kus asub sealne välisministeerium ja Eesti välisministeeriumi hoone Tallinnas, arhitektid Mart Port, Raine Karp, Uno Tölpus ja Olga Kontšajeva. Kuigi kahe maja vahel on rohkem kui 10 500 km, siis lisaks headele suhetele ühendab neid ka ümbritsev rohelus ja kaunis keskkond, millele leiab vihjeid postmarkide kujundustelt. Värviküllane ja rõõmsameelne disain sümboliseerib riikide mitmekihilisi kultuure ja rikkalikku loodust. Pidulikku meeleolu lisavad postmarkidele ka elavaloomulise samba rütmis lainetavad lipud.
 
Margiesitluse otseülekanne on vaadatav Eesti Välisministeeriumi Youtube’i kanalist:  https://youtu.be/R7ql4ce9bo0
 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616