11.06
2022

Eesti ja USA diplomaatiliste suhete 100. aastapäevaks ilmub postmark

Postmark ilmub Eesti-USA diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva puhul. Esimene tempel lüüakse postmargile peale välisministeeriumi suures saalis reedel, 17. juunil kell 9:30.
 
Margiesitlusele järgneb Balti riikide ja USA suhteid avav teaduskonverents (10:00–17:30), mille avasõnad lausub Toomas Hendrik Ilves. Professor Andres Kasekamp (Toronto Ülikool) ja doktor Kaarel Piirimäe (Tartu Ülikool) koos akadeemiliste kolleegidega Londoni, Kaunase, Riia, Georgia osariigi ja Greiswaldi ülikoolidest käsitlevad konverentsil Balti riikide ja Ameerika Ühendriikide koostööd ja ajalugu.
Postmarki esitlevad koha peal Eesti välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov, USA ajutine asjur Brian R. Roraff ja Omniva juhatuse esimees Mart Mägi.
„Ameerika Ühendriigid on olnud alati Eesti iseseisvuse ja Eesti riigi tugev toetaja. USA ei tunnustanud kunagi Nõukogude okupatsiooni Eestis. Ka neil aastakümnetel, kui Eesti oli võõrvõimu all, seisis iseseisva Eesti Vabariigi riigilipp koos teiste riikide lippudega USA välisministeeriumis,“ sõnas Jonatan Vseviov, kes oli aastail 2018–2021 Eesti suursaadik USA-s.
 
„Selle lipu kui vaba Eesti sümboli andis toonane USA välisminister James Baker üle kingitusena oma visiidil Tallinnasse 1991. aastal,“ sõnas Vseviov, viidates sellele, kuidas USA aitas ka Külma sõja ajal hoida elus ideed Balti riikide taasiseseisvumisest. „100 aastat Eesti-USA sõprust on alles algus!“
 
USA tunnustas iseseisvat Eesti Vabariiki de jure 28. juulil 1922. aastal. „On selge, et Ameerika Ühendriikide ja Eesti suhted on tugevamad kui eales varem. Tähistada seda olulist verstaposti meenutava postmargiga on meile au, mille eest me täname Eesti Posti ja Eesti välisministeeriumi,” sõnas Ameerika Ühendriikide saatkonna ajutine asjur Brian Roraff.

Omniva juhatuse esimehe Mart Mägi sõnul tähistab postmark koostööd igas mõttes, alates loomisest ja lõpetades tähendusliku sõnumiga. „Postmark ütleb rohkem kui tuhat sõna. See on oluline sümbol, mis tähistab Eesti ja Ameerika Ühendriikide diplomaatiliste suhete algust,“ ütles Mägi. Omniva on koos teiste riikidega välja andnud erilisi sündmusi tähistavaid postmarke ka varem.
 
Eesti-USA postmargil on kujutatud nii Eesti kui ka USA kodanikele olulist sümboolikat – Eesti ja USA riigilippe. Märgiline on see, et Eesti sini-must-valge seadustamisest riigilipuna möödub tänavu samuti 100. aastat. Eesti Vabariigi riigilipust inspireerituna sündis 100 aastat tagasi heliteos „Eesti Lipp“ (muusika – Enn Võrk; sõnad – Martin Lipp). USA punane, valge ja sinine riigilipp kujutab 50 osariiki tähistavat 50 viienurkset tähte ning 13 triipu sümboliseerivad 13 algset asumaad. USA lipp oli inspiratsioonis Ameerika Ühendriikide hümnile „The Star-Spangled Banner“ (sõnad – Francis Scott Key, 1814; muusika –  John Stafford Smith, 1773).
 
Postmargi kujundas Indrek Ilves ja see trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 20 000 tükki ning nominaal on 1,90 eurot ja sobib rahvusvaheliselt saatmiseks. Lisaks postmargile ilmub traditsiooniliselt ka esimese päeva ümbrik ja infokaart. Mark koos teiste toodetega on müügil Omniva e-poes ning esimese päeva tempel on kasutusel Toompea postkontoris Tallinnas.

Otseülekannet esitlusest saab näha maailma eri paigust Eesti välisministeeriumi Youtube’i kaudu. Margiesitlusele ja teaduskonverentsile pääseb kutsetega. Vaata kava: https://vm.ee/et/eesti-ja-usa-diplomaatilised-suhted-100.
 
Konverentsile on oodatud ka ajakirjanikud, kellel palume registreerida enda tuleku aadressil [email protected]
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616