28.04
2023

Omniva kasvatas I kvartalis müügitulu ja pakimahtusid

Selle aasta esimeses kvartalis kasvas Omniva kontserni müügitulu 4 protsenti ja pakiteenuste tulu 13 protsenti. Omniva toimetas kohale kokku 7,5 miljonit pakki, mida on 11 protsenti rohkem kui eelmine aasta samal perioodil. 
 
Kontserni müügitulu oli esimeses kvartalis 31,1 miljonit eurot (2022: 30,0 miljonit eurot). Müügitulust tuli 58 protsenti Eestist, 10 protsenti Lätist, 16 protsenti Leedust ja 14 protsenti rahvusvahelisest transiidist. Universaalne postiteenus moodustas käibest 9 protsenti. Äritulud kokku olid 31,6 miljonit eurot (2022: 31,5 miljonit eurot), kasvades võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 0,5%. Kontsern teenis 156 tuhat eurot ärikahjumit (2022: 401 tuhat eurot ärikasumit).  
 
„Müügitulusid kasvatas peamiselt pakimahtude selge suurenemine, mida mõjutas positiivselt e-kaubanduse mahtude kasv ja toetas meie laienev pakiautomaadivõrgustik,“ nentis Omniva juhatuse esimees Mart Mägi. „Samas vähenesid kirjateenuste ja perioodika mahud, kuid nende kulud jätkasid kasvu ja mõjutasid üldist finantstulemust.“   
 
Tulemusi mõjutasid lisaks rahvusvaheliste transiiditeenuste vähenemine 2 protsenti. Seoses ASi Maksekeskus müügiga vähenesid kontserni digitaalsete teenuste tulud 57 protsenti. Muud äritulud vähenesid 0,9 miljoni euro võrra riigipoolse kojukande maapiirkonna kahjumi katmise dotatsiooni vähenemise tõttu. 
 
„Võrreldes eelmise aastaga, kui oli tunda Ukraina-Vene sõja alguse mõju, on nüüd näha tarbimises teatud kohanemist muutunud erakorraliste oludega, kuid jätkuvalt mõjutab tarbijat ebakindel üldine majanduskeskkond,“ lisas Mägi.   
 
Rahvusvahelise tegevuse laiendamiseks sõlmisime koostöölepingud Soome logistikaettevõttega Matkahuolto ning rahvusvahelise e-kaubanduse ettevõttega Asendia. Lisaks suurendasime koostööd Ukraina riikliku postioperaatoriga.  
 
Investeeringutest olulisim oli hanke välja kuulutamine Eestis paikneva logistikakeskuse laiendamiseks, et tõsta sorteerimise efektiivsust ja kandekiirust. Hoone juurde on kavas projekteerida elektriautode laadimistaristu, sest Omniva plaanib kasvatada lähiaastatel märkimisväärselt oma elektriautode arvu. Keskkonnasäästlikuks posti- ja pakiveoks suureneb tänavu elektriautode arv 50ni. 
 
Kliendile suunatud tegevustes alustati Eestis edukalt varahommikuse lehekandega Viljandis aprillis, sellele järgneb Pärnus, Tartus ja Tallinnas lehekande alustamine aasta esimeses pooles. Sel aastal kasvab Eestis pakiautomaatide arv 370ni ja Omnival on nüüd igas omavalitsuses pakiautomaat. Jätkati uue põlvkonna postkontorite avamist, et pakkuda vahetut otseteenust koos laiendatud kaubavaliku ja keskkonnasäästlike pakkelahendustega. Alustati pilootkoostööd Parcelsea nutipostkastide võrguga. Lätis alustasime pakiautomaatidele päikesepaneelide paigaldamise pilootprojekti. Pärast tulemuslikku testimist on plaanis paigaldada päikesepaneelid Lätis juba 100 pakiautomaadile ning laiendada seejärel projekti Eestisse ja Leetu. 
 
2023. aasta I kvartali konsolideeritud vahearuanne on avaldatud Omniva kodulehel.   
 
Omniva (AS Eesti Post) on riigile kuuluv äriühing, mille põhitegevusala on logistikateenuste (paki- ja postiteenuste), digi- ja rahvusvahelise transiiditeenuste osutamine. SIA Omniva ja UAB Omniva LT põhitegevus on pakiautomaadi- ja kullerteenuse pakkumine Läti ja Leedu turul. UAB Omniva LT Sorting on asutatud uue logistikakeskuse rajamiseks Kaunasesse. OÜ Finbite põhitegevuseks on infoäri teenused (e-arved). Kontsernis töötab üle Baltikumi 2300 töötajat.
 
 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616