Omniva uudised

01.09
2022

Omniva majandustulemusi mõjutas jätkuvalt sõjategevus Ukrainas

Omniva kontserni poolaasta käive ja kasum jäid alla ootustele, tulemust mõjutasid rahvusvaheliste teenuste mahtude langus, kasvavad energiahinnad, madalam tarbijate kindlustunne ning ka ühekordsed kulud.  
 
Kontserni äritulud olid esimesel poolaastal kokku 63,2 miljonit eurot, vähenedes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 15,3 miljonit eurot. Tulud vähenesid kõigis teenuste gruppides, enim langesid rahvusvaheliste teenuste tulud mõjutatuna Ukraina-Vene sõjast tingitud kriisist.  Kontserni ärikulud olid esimesel poolaastal kokku 62,5 miljonit eurot, vähenedes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 3,7%. Otsekulude vähenemine on seotud rahvusvaheliste saadetiste mahtude vähenemisega, tööjõukulude kasvu mõjutas esmatasandi palgatõus. Kontsern teenis kokku ligi 700 tuhat eurot ärikasumit, mis jäi ootustele alla. Ilma sidusettevõte Post11 OÜ tegevuse lõpetamise kahjumita (393 tuhat eurot) oli Omniva tegevuskasum 156 tuhat eurot ning koos Post11 mõjuga oli kogutulem 237 tuhat eurot kahjumit. 
 
Omniva juhatuse esimehe Mart Mägi sõnul jätkub Ukraina-Vene sõja tõttu langusesse läinud rahvusvaheliste logistika- ja transiiditeenuste mahtude aeglane taastumine. Seoses kehtestatud sanktsioonidega Venemaale ja Valgevenele lõpetas Omniva nendega kommertskoostöö, mis on kaasa toonud negatiivse mõju Omniva majandustulemustele. “Vaatama sõjategevusest tingitud keerulisele olukorrale rahvusvaheliste teenuste osutamisel,  oleme kiirelt kohanenud muutunud turuga, tegeleme aktiivselt uute transiit-turgude otsimisega ning investeerimisega uutesse keskkonnasõbralikkesse tehnoloogiasse, mis suurendava kasumlikkust järgnevatel perioodidel,” ütles Mägi.  
 
Laiendamaks rahvusvahelist tegevust ning efektiivsuse tõstmiseks investeeritakse üle 40 miljoni euro regiooni moodsaima ja keskkonnasõbralikuima pakisorteerimisterminali rajamisse Kaunasesse. See on grupi seni suurim investeering ning uus terminal hakkab teenindama nii Leedu siseriiklikke kui ka rahvusvahelisi saadetisi.  
 
Eestis jätkub tihe koostöö omavalitsuste esindajatega ajakohastamaks postiteenuste korraldust, toetamaks personaalse kirjakandja teenuse laiemat kasutuselevõttu ning paigaldamaks uusi pakiautomaate. Sel sügisel kasvab nende koguarv Eestis üle 300, Baltikumis ligi 950ni. Viimase uuringu järgi on Omniva pakiautomaat jätkuvalt kindel turuliider, turujõud moodustab 39% (teenusepakkuja osakaal paki saamise kordades). Omniva eristub turul kõige laiema pakiautomaatide võrgustikuga ning on maineliider ka autoga lihtsasti ligipääsetavuse ning teekonna jälgimise võimaluse poolest. Vormsi virtuaalse pakiväljastuse teenus laiendati ka mitmetele teistele väikesaartele. Omniva autopark muutub keskkonnasõbralikumaks - posti veetakse 16 elektrilise kaubaratta ja 10 elektriautoga üle Eesti erinevates piirkondades. Uuendame postkontoreid ja kaasame hanke kaudu kontorite ümberehituseks partneri. Esimene uue välimusega postkontor avatakse aasta lõpus. Järgmise kolme aasta jooksul uuendatakse üle Eesti kõik postiasutused. 
 
Rahvusvaheliste ostude tegemisel saab uue võimalusena kogu Baltikumis Aliexpressist ostmisel nüüd kohe valida ka kauba kätte saamiseks lähima Omniva pakiautomaadi, mida toetab lai pakiautomaatide võrgustik. Juuni lõpus taasavati Ukraina turg Aliexpressist tellimiseks, Omniva koostöös kohaliku partneriga aitab kaasa nende saadetiste kohale toimetamisele klientidele. Lisaks sõlmis Omniva teises kvartalis lepinguid mitmete rahvusvaheliste klientidega pakkide kohale toimetamiseks Baltikumis ning teistes riikides. 
Lõpule viidi Maksekeskuse müük uuele strateegilisele investorile Luminor pangale ja 1. juulist lõpetas tegevuse e-kaupmeestele rahvusvahelisi logistilisi terviklahendusi pakkuv ühisettevõte Post11. 
 
Omniva toimetas Ukrainasse alates märtsist kuni augistini eraisikult-eraisikule tasuta kohale üle 70 tonni humanitaarabi. 

2022. aasta II kvartali ja poolaasta konsolideeritud vahearuanne (auditeerimata) Omniva kodulehel.
 
Omniva (AS Eesti Post) on riigile kuuluv äriühing, mille põhitegevusala on logistikateenuste (paki- ja postiteenuste), digi- ja rahvusvahelise transiiditeenuste osutamine. SIA Omniva ja UAB Omniva LT põhitegevus on pakiautomaadi- ja kullerteenuse pakkumine Läti ja Leedu turul. UAB Omniva LT Sorting on asutatud uue logistikakeskuse rajamiseks Kaunasesse. OÜ Finbite põhitegevuseks on infoäri teenused (e-arved). Kontsernis töötab üle Baltikumi 2472 töötajat.
 
 

Tagasi
PRESSIKONTAKT
 

E-post: [email protected]

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616