18.04
2022

Uuest postmargisarjast „Eesti metsapuud“ ilmub esimene mark

Omniva annab kolmapäeval, 20. aprillil välja „Eesti metsapuud“ postmargi, kus on kujutatud maarjakask. See on esimene mark uuest postmargisarjast, millega tutvustakse Eestis kasvavaid metsapuid. Edaspidi hakkab „Eesti metsapuud“ postmark ilmuma kord aastas.

Postmargi kujundaja on Jaan Saar ja trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 20 000 tükki ja selle nominaal on 0,90 eurot, mis on sobiv Eestis saatmiseks. Postmark ja esimese päeva ümbrik on müügil Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas, Toompea postkontoris, Lossi plats 4.

Postmargi esitlus ja müük kohapeal toimub 20. aprillil kell 14:00 Tallinna Botaanikaaias, Kloostrimetsa tee 52. Esitlus toimub maarjakasele pühendatud konverentsi „Maarjakask – avastamist ja kasvatamist vääriv Eesti metsapuu“ raames. Konverentsi korraldajad on Tallinna Botaanikaaed, Eesti Maaülikooli metsanduse ja inseneeria instituut ja MTÜ Maarjakase Selts.

Maarjakask ehk karjala kask on omapärase puidutekstuuriga arukase pärilik teisend. Kasvuvormilt äärmiselt varieeruv: võib olla keskmise kõrgusega puu või sagedamini jässakas, kõvera või sirge tüve ja õunapuutaolise võraga madal puu. Vahel esineb ka põõsana või põõsataolise puuna. Iseloomuliku tunnusena esinevad maarjakase tüvel ja okstel mitmesuguse kujuga sõlmjad paksendid või puhetised. Lehed, viljad ja võrsed on sarnased arukasele. Maarjakask on kasvab aeglaselt, ta on valguslembene ja mullaviljakuse suhtes vähenõudlik. Maarjakask on levinud Läänemere regioonis, kõige enam Karjalas. Areaali piires on levik mosaiikne. Ta kasvab üksikpuudena või puudegruppidena väheviljakatel muldadel. Eestis esineb looduslikult peamiselt läänesaartel. Kultuurpuistute kogupindala ulatub meil mitme tuhande hektarini. Kõva, raske ja kiuline maarjakase puit on salmilise ning leekjalt mustrilise tekstuuriga. Omapärane on ka koorealune uurdeline puidu pind. Kaunimustrilist ning kallist tüvepuitu kasutatakse mööbli- ja autotööstuses ja tisleritöödel. Oksapuitu kasutatakse ehete ja meenete valmistamiseks. Omapärase kuju tõttu on maarjakask armastatud ilupuu koduaedades.
 
2022. aastal annab Omniva välja mitukümmend postmarki jäädvustamaks olulisi teemasid, tähistamaks väärikaid sündmusi ja isikuid meie riigis ning ühiskonnas.
 
 
  

 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616