20.05
2021

Täna ilmuva kukemaguna ehk rahvakeeli mooni postmargi saab kasvama panna

20. mail ilmub Kukemaguna mark, mille saab mulda külvata ning millest sirguvad päris moonid. Selleks on margi sees peidus taime seemned.
 
Kuigi välismaal on selliseid seemnetega marke välja antud ka varem, siis Eestis on seemnetega mark esmakordne. Kui inimene saab mooni margiga kirja või kaardi, siis saab ta margi mulda pista ning ka kodus rõõmu tunda kukemaguna säravpunastest õitest. Mooni mark on plaanis mai lõpus mulda pista ka Tallinna Botaanikaaia Meelte aeda.
 
Seemnetega Kukemaguna mark maksab 4 eurot ning seda trükitakse kokku 12 000 tk. Traditsiooniliselt ilmub koos margiga ka esimese päeva ümbrik (FDC) ning info kaart, mis kõik on saadaval Omniva e-poes. Margiväljaande on kujundanud kunstnik Indrek Ilves ning mark trükiti trükikojas Cartor Security Printing.

Marki kaunistav kukemagun (Papaver rhoeas) on üheaastane õistaim, mis õitseb maist augustini. Taim on 16–90 cm kõrge, suured õied läbimõõduga 7-8 cm koosnevad neljast kroonlehest. Erinevalt teistest meie magunaliikidest eelistab ta lubjarikkaid kasvukohti.
 
Kukemaguna säravpunane õis on väga pilkupüüdev. Mesilase või kimalase silm näeb seda aga hoopis teistsugusena, sest mesilane ei näe üldse punast, kuid suudab selle asemel tajuda ultraviolettvalgust. Tolmeldamise seisukohalt on putuka vaade muidugi olulisem kui inimese oma. Õnneks meeldib kukemaguna värv samuti inimsilmale ja ilus umbrohi on populaarne ilutaim.
 
Kukemagun on lisaks Euroopale kodunenud ka Põhja- ja Lõuna-Ameerikas, Austraalias ja Uus-Meremaal. 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616