09.03
2022

Täna ilmub Eesti Kirjameeste Seltsi 150. aastapäevale pühendatud postmark

Omniva annab täna, 9. märtsil välja Eesti Kirjameeste Seltsi 150. aastapäevale pühendatud postmargi.
 
Postmargil on kujutatud avatud raamatu taustal sulega kirjutatav käsi ning kirjas on Eesti Kirjameeste Selts 150. Margi kujundaja on Riho Luuse ja see trükiti trükikojas Vaba Maa.

Margi trükiarv on 20 000 tükki ja selle nominaal on 0,90 eurot, mis on sobiv Eesti siseseks saatmiseks. Postmark ja esimese päeva ümbrik on müügil Omniva e-poes ja postkontorites üle Eesti. Esimese päeva tempel on kasutusel Kvartali postkontoris, Tartus. Lisaks annab täna Eesti Pank välja Eesti Kirjameeste Seltsi 150. aastapäevale pühendatud 2eurose mündi, mille müük algab kell 13:00 Omniva e-poes.
Eesti Kirjameeste Selts oli Viljandis asutatud ning Tartus aastail 1872–1893 tegutsenud kirjanduslik ja kultuuriline selts. Ühingu rajamise mõte tuli päevakorrale Viljandis 1868. aasta juunis toimunud koolmeistrite konverentsil. Seltsi asutamise eestvedajaks saab pidada Carl Robert Jakobsoni, kelle arvates oli Eestis vajalik kirjastuslik ettevõte. Nii oli juba algselt organisatsiooni ülesandeks eesti rahva kultuuritaseme tõstmine eestikeelse kirjanduse läbi. Lisaks sellele on täpsustatud seltsi eesmärke põhikirja teises paragrahvis: raamatute kirjastamine, auhindade andmine, uurimisreiside korraldamine, teiste sarnaste seltsidega suhtlemine ning raamatukogu ja muuseumi rajamine. Eesti Kirjameeste Seltsi esimene koosolek toimus 25. veebruaril 1872 Viljandis Shwalbe võõrastemaja saalis. Sellest võtsid osa seltsi liikmed, kes olid põhikirjale alla kirjutanud. Seltsi esimene presidendiks sai Jakob Hurt, kelle kirjutatud dokumenti seal esitati.
2022. aastal annab Omniva välja mitukümmend postmarki tähistamaks väärikaid sündmusi ja isikuid meie riigis ning ühiskonnas.
 

 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616