15.01
2021

Rahvas valis kauneimaks möödunud aastal ilmunud Eesti raudtee 150. juubeli margi

Eesti raudtee tähistas möödunud aastal raudteeliikluse avamise 150. aastapäeva ja selle puhul andis Eesti Post välja juubeliteemalise Eesti raudtee postmargi. Mark, kus on kujutatud ajaloolist Narva jaama, sai filateelia.ee leheküljel korraldatud rahvahääletusel kokku 968 punkti.
 
,,Filateelia.ee on Eesti filatelistide koostööks valminud veebikeskkond, kus erinevaid Eesti Posti väljaandeid on hinnatud juba aastaid. Hindamine sai alguse filatelistide uudislistist ning on nüüd jätkunud veebis,’’ selgitas algatuse ajalugu Filateelia.ee lehekülge haldav Elmo Viigipuu. Hääletus toimus ajavahemikus 22.12.2020 - 10.01.2021 ning seal osales 742 huvilist, mida on Viigipuu sõnul oluliselt rohkem kui varasematel aastatel. Igale väljaandele anti punkte vahemikus -2 kuni +2 ja tulemus selgus punktide summeerimisel. ,,Kui eelmiste aastate tulemused kajastasid suuresti filatelistide arvamust, siis sel aastal oli hindajate hulgas palju neid, kes postmarkide kogumisega ise otseselt ei tegele. Kahtlemata kajastavad selle aasta tulemused paremini postmarkide kasutajate arvamust,’’ selgitas Viigipuu.
 
Hääletusel väärika esimese koha saanud Eesti raudtee juubelimarki trükiti 12 000 eksemplari nominaaliga 5,90€, mis vastab ülemaailmsele maksikirja tariifile. Traditsiooniliselt ilmusid koos margiga ka esimese päeva ümbrik ja tempel, mis jäid rahvahääletusel oma kategoorias teiseks kogudes 702 punkti. Kogu komplekti kujundas kunstnik Indrek Ilves.

Eesti raudteetranspordi hällipäevaks loetakse 5. novembrit 1870, kui Narva raudteejaamas toimunud pidustustega avati liiklus Alexander von der Pahleni eestvedamisel rajatud laiarööpmelisel Balti raudteel. Aktsiaseltsile kuulunud eraraudtee liinidest alguse saanud riiklikus raudteevõrgustikus oli 1940. aastal 294 jaama ja peatuskohta ning see ulatus 1447 kilomeetrini, millest 675 km olid kitsarööpmelised terasteed.

Postmargil Narva raudteejaama taustal kujutatud reisivagunitega “tulihobune” on üks esimesi Eesti raudteede kaubavedureid – Saksamaal Berliinis Louis Schwartzkopffi tehases ehitatud auruvedur. Margiploki nurkades olevad Eesti Vabariigi Raudteede ja Tsaari-Vene teedeministeeriumi mütsimärgid sümboliseerivad ajastuid, mil tänasele Eesti raudteele alus pandi.
 
Filateelia.ee leheküljel peetud hääletusel võitis teise koha mark, kus oli kujutatud Eesti Ornitoloogiaühingu poolt aasta linnuks valitud tuttpütti. Eesti Posti emissioonikomisjon valis samuti välja möödunud aasta kauneima margi, milleks osutus WRC Rally Estonia mark. Rahvahääletusel võitis see kolmanda koha.

Kõik postmargid on müügil Omniva e-poes, kust on võimalik filateeliatooteid otse oma postkasti tellida. Hääletuse tulemustega on võimalik tutvuda https://filateelia.ee/hindamine/ leheküljel.
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616