06.01
2021

Pakiliiklus Ühendkuningriigiga on taastunud

Jõulude eel seiskus lennuühenduste puudumise tõttu pakiliiklus Eesti ja Ühendkuningriigi vahel, kuid nüüdseks on pakkide liikumine taastunud. Küll aga tuleb Ühendkuningriigist pakitellijatel arvestada 1. jaanuarist täiendavate tollitoimingutega ja maksudega.
 
Omniva pakiäri rahvusvahelise segmendi juhi Marita Mägi sõnul on lennuühendused Ühendkuningriigiga taastunud ning pakiliiklus Ühendkuningriigi ja Eesti vahel toimub taas sujuvalt mõlemas suunas. „Esimesed saadetised saime pärast jõule taas Ühendkuningriigi poole teele panna 30. detsembril läbi Leedu. Alates 2. jaanuarist on saadetiste edastamine ja vastuvõtmine toimunud juba regulaarselt ja otselendudega,“ selgitas Mägi.
 
Uue koroonaviiruse tüve agressiivse leviku tõttu seiskus lennuliiklus Suurbritanniaga vahetult enne jõule, mistõttu seiskus ajutiselt ka saadetiste liikumine Suurbritanniast Eestisse ja vastupidi. Tänaseks on pakiliiklus Ühendkuningriigi ja Eesti vahel taastunud. Lisainfot rahvusvaheliste saadetiste liikumise kohta saab Omniva kodulehelt.
 
1. jaanuarist tuleb arvestada lisanduvate maksudega 

Eraldi tähelepanu vajab Mägi sõnul Ühendkuningriigist kauba tellimine, kuna 1. jaanuarist rakendusid sealt tellitud kaupadele sarnased tingimused nagu teistele kolmandatele riikidele. „See tähendab, et Ühendkuningriigist tellitud üle 22-euroste pakkide puhul lisandub pakile käibemaks, kallimatel kaupadel lisandub ka tollimaks,“ selgitas Mägi. „Tollimaksuvabalt saab kauba vaid siis, kui on võimalik tõendada, et kaup on Ühendkuningriigi päritolu.“
 
Tellides Ühendkuningriigist kaupa, tuleb arvestada lisanduvate maksudega. Kui saadetise väärtus on üle 22 euro, siis tuleb selle saadetise kohta esitada tollideklaratsioon e-MTAs ja tasuda käibemaks (20%). Üle 150-euroste saadetiste puhul tuleb tasuda ka tollimaks, mille määr sõltub konkreetsest kaubast. „Tollimaksu ei pea tasuma, kui kauba müüja suudab tõendada, et kaup on Ühendkuningriigi päritolu. Selleks peab müüja esitama Teile kauba päritolukinnituse, mille saate lisada kaupade tollideklaratsioonile,“ selgitas Mägi.
 
Tollitoimingutega peab arvestama ka juhul kui saadetakse pakk eraisikule.  Ühelt eraisikult teisele eraisikule tasuta (näiteks kingitusena) saadetud kauba puhul tuleb käibemaks tasuda siis, kui kauba väärtus ületab 45 eurot ning tollimaks, kui kauba väärtus ületab 500 eurot. Kui kauba väärtus saadetises on kallim kui 500 eurot, siis rakendub tollimaksuvabastus kaubale, millel on päritolukinnitus.
 
Tuleb arvestada ka sellega, et kui internetipoest on tellimus tehtud küll juba 2020. aastal, aga müüja andis Ühendkuningriigis kauba transpordiks üle 2021. aastal, siis kuulub saadetis, mille väärtus on suurem kui 22 eurot, tollis deklareerimisele.
 
Täpsemalt saab uute reeglite kohta lugeda Maksu- ja Tolliameti kodulehelt: https://www.emta.ee/et/brexit-eraisikud ja https://www.emta.ee/et/brexit. Küsimuste korral saab pöörduda tolliinfo poole, helistades telefonile 880 0814 või kirjutada e-posti aadressile [email protected].
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616