19.10
2021

Omniva tõi Eesti Pimedate Liidu sajanda sünnipäeva auks välja spetsiaalse postmargi

Tähistamaks Eesti Pimedate Liidu 100 aastaseks saamist, lõid Eesti Pimedate Liit ja Omniva spetsiaalse kirjamargi, mis juhib tähelepanu nägemispuudele nii marki vaadates kui ka seda puudutades. Nimelt on Eestis esimest korda turule toodud postmark, millel punktkirjas ära toodud selle hind, 0,90.

Postmargi ülemises vasakus servas on helesinine kiri “EESTI” ja selle all mustas kirjas 0,90€. Üleval paremas ääres on Eesti Pimedate Liidu must-valge logo ja logost veidi paremal all on sinise trükiga 100. Postmargi keskel on sinise-musta-valgega silma kujutis, see koosneb erineva suurusega täpikestest. Postmargi all on tekst: “Maailmas on 36 miljonit inimest, kes seda marki ei näe. Sina näed! Mõtle selle peale!”

“Juba sada aastat on Eesti Pimedate Liit tegutsenud selle nimel, et nägemispuudega inimesed Eesti ühiskonnas end koduselt ja hästi tunneksid. Mark on ideaalne näide heast koostööst — see on vahend, mida saavad kasutada kõik, hoolimata sellest, kas sa näed või mitte, kuna sellele on kirjutatud punktkirjas margi hind,” ütles Eesti Pimedate Liidu juhatuse esimees Jakob Rosin.

Eesti Posti juhatuse esimehe Mart Mägi sõnul on täna ilmuv postmark väike samm olulise eesmärgi poole. “Eesti Posti soov on, et kaasaegsed posti- ja pakiteenused oleksid tulevikus paremini kasutatavad eranditult kõigi inimeste jaoks. Punktkirjaga postmark on sümboolne samm sellele eesmärgile pühendumisest,” ütles Mägi.
 
Postmargi on kujundanud kunstnik Indrek Ilves ning see trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 25 000 tükki ning selle nominaal on 0,90€ ehk siseriikliku lihtkirja tariif. Mark koos teiste toodetega on müügil Omniva e-poes ning esimese päeva tempel on kasutusel Toompea postkontoris.

Lisaks margile on loodud  ka margiga koos käiv esimese päeva ümbrik.
Ümbrik on valge. Vasakul on rakmetes juhtkoer, heledakarvaline labrador. Tema taga on seisva inimese kontuur, kellel on käes valge kepp. Koer ja valge kepp on fotodena, inimene on kujutatud hallika kujundina. Vasakul all on hallis kirjas EESTI PIMEDATE LIIT ja helesinises kirjas 100.

Eesti Pimedate Liidu juhatuse aseesimees Priit Kasepalu, kes kogub marke teemal “Pimedad filateelias” lisas: “Tunnen rõõmu, et nüüdsest on Eesti nende riikide peres, kus on käibele lastud punktkirjas tähistusega mark. Kindlasti on see unikaalne postmark ja esimese päeva ümbrik hinnatud maailma filatelistide hulgas.”

Eesti Pimedate Liit on asutatud 1921 aasta 11. detsembril ning saab tänavu saja aastaseks. Liidu eesmärgiks on  esindada nägemispuudega inimeste huve riiklikul ja rahvusvahelisel tasandil.

Marki ning esimese päeva ümbrikut esitletakse täna, Eesti Pimedate Liidu korraldataval iga-aastasel traditsioonilisel tänuseminaril Tallinnas, Õpetajate majas kell 14 algaval pidulikul lõunasöögil. Huvitatud ajakirjanikud on oodatud.
NB: Üritusele pääsemise tagab Covid 19 vaktsineeritust, hiljutist testi või läbipõdemist tõendav test



 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616