19.09
2020

Omniva juhib pakiturgu nüüd kõigis Baltikumi riikides

Töökindlus ning kiire teenus on logistikaettevõttel aidanud võita turuosa lisaks Eestile ka Lätis ja Leedus. Omniva juhatuse esimehe Ansi Arumeele sõnul võimaldavad just 10 aastat tagasi tehtud otsused täna riigiettevõttel rekordilisi tulemusi tuua.
 
Omniva Baltikumi pakiäri kuue kuu käive moodustas 2020. aasta esimesel poolaastal rekordilised 49% kogu kontserni käibest (2019.aasta samal perioodil 37%). Kusjuures Läti ja Leedu tütarettevõtete kuue kuu käive moodustas tänavu juba rohkem kui viiendiku kogu kontserni käibest.

“Ettevõtte pikaajaline strateegia toimib ning viimastel aastatel tehtud investeeringud on end õigustanud,” märkis Arumeel. “Pakiautomaatide suurim võrgustik üle Baltikumi, kiiresti kasvavad Läti ja Leedu äriüksused, uus logistika infosüsteem ning uued logistikakeskused on taganud ettevõtte võimekuse nii eriolukorra hüppeliselt kasvanud mahtude tingimustes kui pikas perspektiivis.”
 
Arumeele sõnul teeb pakiteenuste edu Lätis ja Leedus kogu kontserni tervikuna oluliselt tugevamaks. „Head tulemused Baltikumi pakiäris aitavad ettevõttel tagada ka postiteenuste jätkusuutlikkuse üle Eesti,“ lisas Arumeel.
 
Kevadine e-kaubanduse buum kasvatas Eesti klientide usaldust
 
„Olenemata rekordilistest pakimahtudest ning keerulistest oludest ei pidanud me teenuse kvaliteedis tegema suuri järeleandmisi. Klientidelt kogutud tagasisides kiidetakse meie toimetulemist eriolukorras ning õues asuvate pakiautomaatide mugavust viiruse leviku ajal,“ lisas Arumeel.
 
Eesti E-kaubanduse liidu andmeil tellisid eestlased kahe suvekuuga pea 700 000 pakki rohkem, kui aasta varasemalt. Kevadkuudel, kui füüsilised kauplused olid suletud, olid pakimahud ühes kuus pea miljoni võrra suuremad. E-kaubanduse Liidu andmeil liigub Omniva võrgus ligi 50% kodumaistest e-kaubanduse pakkidest.
 
„Linnad on tänaseks juba tiheda pakiautomaatide võrgustikuga kaetud, mistõttu suuname edaspidi rohkem tähelepanu ka maapiirkondades e-kaubanduse võimaluste arendamisele. Soovime oma võrgustikuga jõuda veel rohkemate klientideni ja veel lähemale,“ lisas Arumeel.
 
Turuosa Leedus kasvab mühinal
 
Leedu pakiteenuste turg on Arumeele sõnul Balti riikidest kõige kiiremas kasvus. „Tarbijakäitumise muutus, mis on Eestis ja Lätis juba pakiautomaatide eelistamise näol toimunud, on Leedus praegu toimumas,“ ütles Arumeel. „Nii eelmisel kui ka sel aastal oleme Leedu pakiautomaatide võrku oluliselt laiendanud, et seda muutust toetada ning klientidele lähemale tulla. Seetõttu oleme ka konkurentsitult suurima võrguga teenusepakkuja nii Baltikumis tervikuna kui ka igas riigis eraldiseisvalt.“  
 
Leedu Sidetalituse (RRT) andmeil omas Omniva Leedu paki- ja kullerteenuste mahust 28,5%-ga kõige suuremat turuosa. Aasta jooksul on Omniva turuosa kasvanud 12,4% ning viimase I kvartaliga võrreldes 3%. Suurte turuosalistena järgnevad DPD 26,2% ja Leedu Post 21,4%-ga.
 
Leedus on kogu turu pakimaht eelmise aastaga võrreldes kasvanud 66,6% ning II kvartali jooksul toimetati Leedu turul klientideni ligi 20 miljonit pakki.
 
Start-up kuvand ja koht Läti lemmik-kaubamärkide hulgas
 
Kuigi ametlikke pakimahtude statistikat Läti turul (veel) ei koguta, on Omniva hinnatud Läti enim armastatud brändide edetabelis kõikide kaubamärkide hulgas 8. armastatuimaks brändiks. Uuendusmeelne ning kiire arengu kuvand on krooninud Omniva armastatuimaks posti- ja pakiteenuseid pakkuvaks kaubamärgiks juba kaks aastat järjest.
 
„Olime esimene ettevõtte, kes pakiautomaatidega Läti (ja Leedu) turule tulid ning ligi 10 aastaga oleme ühiskonna tarbimiskäitumist kardinaalselt muutnud. Nii nagu Eestiski, eelistavad lätlased e-poest tellitud kauba kättesaamiseks ülekaalukalt pakiautomaate. Mujal Euroopas, väljaspool Baltikumi, on see trend endiselt kullerteenuse kasuks,“ selgitas Arumeel.

Enim armastatud brände mõõdetakse koondhinde alusel, mis koosneb hinnangust kaubamärgi kvaliteedile, unikaalsusele ning kasulikkusele. Lausa 16% vastanute hulgas kuulus Omniva nende lemmikbrändide hulka ning selgeks eelistuseks teenuse kasutamisel. Oma tegevusvaldkonnas näitas Omniva eeskuju pälvides kaks korda kõrgema hinnangu kui postivaldkonna keskmine (8,4%).

Omniva kaubamärki kasutav AS Eesti Post on riigile kuuluv äriühing, mis kuulub majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalasse. Ettevõte pakub postiäri-, pakiäri-, infoäri ja rahvusvahelise äri teenuseid. Kontserni kuuluvad lisaks emaettevõttele AS Eesti Post ka AS Maksekeskus, Leedu tütarettevõte UAB Omniva LT, Läti tütarfirma SIA Omniva ning sidusettevõte OÜ Post11.

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616