28.01
2020

Lennusadamas esitletakse Antarktika avastamisele pühendatud postmargiplokki

Täna, 28. jaanuaril kell 17.00 esitleb Eesti Post Lennusadamas postmargiplokki „Antarktika avastamine 200. Eesti-Vene ühisväljaanne“. Esitlusel luuakse telefoniühendus Antarktikaga, kus viibib Vabariigi president Kersti Kaljulaid. Lennusadamasse on oodata laevapere liikmeid ja teatavaks saavad jätkusündmused.
 
Postmargiploki autor on Ivan Uljanovski, kes kujundas ka eelmisel aastal Venemaal välja antud postmargiploki, mis tunnistati Venemaa 2019. aasta parimaks. Esimese päeva postkaardi on kujundanud Roman Matkiewicz Eesti Meremuuseumist. Kasutusel on esimese päeva tempel ja Lennusadama eritempel ning margistatud postkaardid saab kohapeal teele panna.
 
„Postmargi ühisväljaannetel on olnud oluline roll maadevahelise kultuuri vahendamisel ning oluliste sündmuste tähistamisel. Ainuke varasem Eesti-Vene ühisväljaanne “Peipsi kalad” ilmus 2000. aastal, 2006. aastal ilmus aga eelmine Antarktika-teemaline Eesti-Tšiili ühisväljaanne,“ rääkis Eesti Posti juhatuse esimees Ansi Arumeel. „Tänane Eesti-Vene ühisväljaanne „Antarktika avastamine 200“ on Eesti Posti kuueteistkümnes ühisväljaanne ning väärikaks järjeks eelnevatele,“ lisas Arumeel.

Margiplokil on kujutatud Vene ekspeditsiooni juhid Fabian Gottlieb von Bellingshausen ja Mihhail Lazarev. Margiploki tiraaž on 14 000 tükki ning nominaal 2 x 1,50 € vastab lihtkirja tariifile üle maailma. Margiploki kujundas Vene kunstnik Ivan Uljanovski ja see on trükitud trükikojas Vaba Maa. Esimese päeva ümbriku, templi ja maksimumkaardid kujundas Roman Matkiewicz, kes on valdava osa Eesti mereteemaliste markide autoriks.
 
Eesti Meremuuseumi juhi Urmas Dreseni sõnul ei lõpe mereajaloo ja kliimateaduse populariseerimise töö tähtpäeva tähistamisega: “Eesti Polaarklubi näitab täna Õpilaste polaarviktoriini finaaliga, et nende tegevus muuseumi juures on jätkusuutlik ja juba märtsis võetakse viktoriini võitjatega ette polaarretk Arktikasse. Kevadel peetakse koolides loenguid. Jazzkaarele aprillis antakse lõpuakord rahvusvahelise eriprojektiga, kus reisi käigus salvestatud Antarktika helidest loob muusikateose helilooja ja pianist Raun Juurikas. Alates maist saadame Tartusse, Kuressaarde ja Narva rändnäituse.”

Antarktika avastamise 200. aastapäeva tähistava populaarteadusliku ekspeditsiooni korraldasid MTÜ Thetis Ekspeditsioonid ja SA Eesti Meremuuseum. Retk sai alguse 14. juulil 2019 Kroonlinnast Venemaalt ja selle käigus korraldati kümmekond foorumit ja muud sündmust koostöös polaar- ja kliimateadlastega üle maailma. Ekspeditsiooni toetasid Haridus- ja Teadusministeerium, Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja mitmed Eesti ettevõtted, teiste seas Telia, Tallink, Enefit Green, Sillamäe Sadam, GO Travel, Sportland, Alexela, Batic Workboats ja Postimees Grupp.

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616