17.11
2020

Kunstimuuseumi sünnipäevaks ilmus järjekordne kunstimark

Eesti Kunstimuuseum tähistab täna oma 101. aastapäeva. Tähtpäeva puhul antakse traditsiooniliselt Eesti Kunstimuuseumi ja Eesti Posti koostöös välja Eesti kunstniku teosega sünnipäevamark.
 
Margi kujunduses on kasutatud Eesti kunstielu oluliselt mõjutanud avangardisti ja pallaslase Ado Vabbe tööd „Seine’i jõgi“. Margi on kujundanud kunstnik Lembit Lõhmus ning seda trükiti 30 000 tükki. Margi nominaal on 0,90€ ehk Eestisisese lihtkirja tariif ning see on trükitud trükikojas Vaba Maa
 
Eesti kunstimuuseumi kullafondi teoste tutvustamine postmargil sai alguse kümne aasta eest sooviga esitleda kogude säravamaid töid väljaspool muuseumi. Traditsiooniliselt ilmub koos margiga ka esimese päeva ümbrik ja info kaart, mis on müügil Omniva e-poes.
 
Eesti ühe tuntuima avangardisti Ado Vabbe (1892-1961) teos „Seine’i jõgi“ (1924) on kehastus 1920. aastate Pariisi hingest ja olemusest. Tunnetades linliku keskkonda futuristlikus võtmes, jäädvustas Vabbe suurlinna muutlikkust ja pidevat elurütmi läbi killustunud värvipinna vormi. Taoline lähenemisviis oli meie tolleaegse kunsti jaoks küllaltki uudne, seega pidades sammu kunsti uuendajatega Euroopas, võib Vabbet pidada kohalikus kontekstis üheks esimeseks moodsaks kunstnikuks.
 
COVID-19 leviku tõttu ei ole postkontoris kasutusel esimese päeva templit.
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616