14.05
2019

Juuli algus toob uue etapi Eesti ettevõtete raamatupidamises

Alates 1. juulist võtavad kõik riigiettevõtted ja -asutused vastu ainult e-arveid. E-arvetele üleminek pole aga eraettevõtte jaoks mitte ainult kohustus, vaid samas ka võimalus oma raamatupidamine oluliselt efektiivsemaks muuta ning märkimisväärselt aega säästa.
 
Omniva finantsvaldkonna juhi ning juhatuse liikme Jaan Sildami sõnul on e-arvetele ülemineku jaoks viimane aeg. „Võrreldes muu Euroopaga on Eesti kui e-riigi finantsarveldus teistest oluliselt maha jäänud. Usun, et e-arvetele üleminekuga tõstame oluliselt just meie raamatupidajate töö efektiivsust, sest nüüd saavad nad pdf-arvete sisestamise asemel ettevõtetele muudes töölõikudes suuremat väärtust luua,“ ütles Sildam, kelle sõnul on näiteks Taanis e-arved juba 15 aastat täiesti tavapärane tööpraktika.
 
Teiseks tähendab täismahus e-arvetele üleminek Sildami sõnul ka olulisemalt paremat ülevaadet ettevõtte käekäigust. „Kuna arve liikumise ja menetlemise protsess on e-arve puhul palju kiirem, siis saadakse ka aruanded ja kokkuvõtted kiiremini tehtud ning see annab juhtidele täpsema ülevaate, kuidas ettevõttel läheb,“ lisas Sildam.
 
E-arvete kasu kinnitab ka Eesti Teede ärikontroller Sirje Laigu. „Meie kasutame e-arveid alates 2016. aastast ning alates sellest ei tegele meie inimesed enam arve sisestamisega. Kui meil on kliendid, kellel puudub e-arve saatmise võimekus, siis nende arved digitaliseerib meie jaoks Omniva (teeb pdf arve e-arveks) ning edasi toimub arve menetlus ja liikumine ainult digitaalselt. Sisestusvigu ning inimlikke eksimusi seetõttu enam praktiliselt ei ole,“ ütles Laigu.
 
Kui kõik ettevõtted saadaksid e-arveid poleks Laigu sõnul mitte kunagi muret, et arved on kadunud, puudu või ekslevad inimeste meilides ning jõuavad finantssüsteemi liiga hilja või ei jõua üldse. „E-arvete puhul on alati garanteeritud, et arve jõuab partnerini. Lisaks saame ka jälgida arvete ajalugu ning millal keegi arve vastu võttis. See annab võimaluse arved ka õigeaegselt tasuda,“ lisas Laigu.
 

Mida tuleb e-arvetele üleminekuks teha?

 
Keskmine või/ja suurem ettevõte - Liitu e-arve operaatoriga
 
Keskmistel ja suurematel ettevõtetel ja neil, kes kasutavad raamatupidamistarkvara, on mõistlik e-arveldamisega alustamiseks liituda otse operaatoriga. Suurimad e-arve lahenduste pakkujad on näiteks Omniva, Telema ja Fitek.
 
Omniva e-arvete keskkonnal on liidestus ligi 35 erineva raamatupidamisprogrammiga ja teiste e-arve operaatoritega. Arveid on võimalik edastada otse oma tarkvarast või siis importida andmeid Excelist, juhuks kui ettevõtte raamatupidamist tehakse seal. Samuti on võimalik arve koostada otse süsteemis. Arvekeskusel on tänaseks kümne aastane kogemus ja üle 30 000 kasutaja.
 
Väikeettevõtja - kasuta e-arveldajat
 
Väikeettevõtted, kes esitavad kuus ligikaudu 5–10 arvet ning ei kasuta raamatupidamissüsteemi, saavad tasuta kasutada riigi poolt loodud e-arveldajat. See on lihtne veebipõhine raamatupidamistarkvara, mis aitab (väike)ettevõtjal raamatupidamise korraldamisega mugavalt hakkama saada.

E-arveldajaga liitumiseks tuleb sisse logida ettevõtjaportaali (https://ettevotjaportaal.rik.ee) ning teha sooviavaldus e-arvete saatmiseks läbi e-arveldaja (mis on üks osa ettevõtjaportaalist). Samas keskkonnas saab koostada arveid, valida saajad ja arved välja saata.

E-arve müütide ja tegelikkuse kohta saab lähemalt lugeda Arvekeskuse blogist.

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616