12.07
2019

Jõulupostmargi kujundus on inspireeritud rahvuslikest mustrikirjadest ja kirikinnastest

Eesti Posti jõulupostmargi konkursile laekus 19 kavandit, millest konkursi tingimustele vastas 17. Võidutöö kujundus sai inspiratsiooni rahvuslikest mustritest ja kirikinnastest.

8. juulil tegi žürii valiku 17 kavandi vahel ning konkursi võidutööks osutus Krista Leesi kavand pealkirjaga „Lumikiri“. Võidutöö kujundus jõuab aasta kõige populaarsemale margile ning võitjat auhinnatakse ka 1000 euro suuruse preemiaga. Teise koha ja 500 euroga autasustati Julia Valtaneni tööd „Põhjapõder“ ning kolmanda koha ning 100 euro omanikuks sai Küllike Pihlap kavandiga „Bird is the Word“.

Võidutöö autori sõnul inspireeris vilt postmargi alusmaterjalina kujunduses kasutama erinevaid rahvuslikke mustrikirju, mida näeme enamasti traditsioonilistel tekstiilsetel esemetel (kindad, vööd jne). Nii saavad jõulupostmargil kokku erinevad märgid-kirjad, mis sarnanevad lumehelvestele ja tekitavad talvise meeleoluga mustripinna. Margi alumine „muhuroosa“ tekstiriba on lahendatud sarnaselt kirikinnastele.

Jõulupostmargi konkursile oodati jõulupostmargi ning selle juurde kuuluva esimese päeva ümbriku ja esimese päeva templi kavandit. Eesti Posti erakliendilahenduste teenusejuhi ning hindamiskomisjoni liige Kärt Kõiva sõnul näitas võidutöö terviklikku kontseptsiooni, mis sidus omavahel margi eripärase materjali ning visuaalse poole ning kandis samal ajal endas ka Eesti rahvatraditsioone ja -kultuuri.  

Konkursile esitatud töid hindas komisjoni, kuhu kuulusid postmargi tootejuht Ain Muldmaa, margikunstnik Indrek Ilves, teenusejuht Kärt Kõiva, kommunikatsioonijuht Kaja Sepp ning turundusjuht Maria Britikovski.

Eesti Post on juba kolm korda jõulude eel välja andnud lõhnava postmargi ning möödunud aastad on tõestanud, et kuigi kirjamahud üldiselt langevad, on jõulukaartide saatmine jätkuvalt populaarne. Kui Eesti esimene piparkoogilõhnaline jõulumark 2016. aastal ilmus, oli nii meedia kui ka klientide huvi ootamatult suur ja margid said kiirelt postkontorite lettidelt otsa. Erilise margiga kirja soovisid oma lähedastele ja sõpradele saata ka need, kes polnud seda juba aastaid teinud.

Eripäraste markide populaarsus sai kinnitust ka aasta hiljem kui turule tuli kaneelilõhnaline mark, mis sai samuti väga sooja vastuvõtu osaliseks. Hitiks kujunes ka 2018. aastal ilmunud mandariinilõhnaline Tallinna Raekoja jõuluturu motiiviga mark ning EV100 juubeliks ilmunud hõbemargi esimene tiraaž müüdi välja juba ilmumispäeval.
 
Jõulupostmargi kujundus avalikustatakse vahetult margi ilmumise eel.
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616