17.11
2021

Ilmub Eesti Kunstimuuseumi kullafondi kaheteistkümnes postmark

Täna ilmub kaheteistkümnes postmark sarjast „Eesti Kunstimuuseumi kullafond“ ja seal on kujutatud baltisaksa maalikunstniku Gustav Adolf Hippiuse maali „Eesti pruut“ reproduktsioon. Postmark maksab 0,90 eurot ja on sobiv valik kaunistamaks siseriiklikke postkaarte ja kirju.

Postmargi autoriks on kunstnik Lembit Lõhmus ning margi trükiarvuks on 20 000. Postmarke trükitakse trükikojas Vaba Maa. Lisaks postmargile ilmub traditsiooniliselt ka esimese päeva ümbrik (FDC) ja infokaart, mis on kõik müügil Omniva e-poes. Eesti kunstimuuseumi kullafondi margi esimese päeva tempel on kasutusel Toompea postkontoris.

Eesti Kunstimuuseum asutati 1919. aastal asutusena, mille ülesandeks oli nii kultuurilooliste, etnograafiliste, arheoloogiliste kui ka loodusteaduslike materjalide kogumine ning rahvale ja uurijatele kättesaadavaks tegemine. See avar missioon on talletunud ka mitmetes esimestel kümnenditel muuseumikogusse arvele võetud kunstiteostes.

Postmargil kujutatud maal "Eesti pruut" on üks varasemaid säilinud kujutisi Eesti talurahva pruudist. Maalitud 1852. aastal, võime sellesse Eesti kunstiklassika teosesse ühtlasi suhtuda kui etnograafilisse dokumenti fotograafia sünniajast Eestis.

Ekki maalil kujutatud rikkalike kaelaehete ja peakattele kinnitatud jaanalinnusulega talurahva seast pärit pruut võib jätta fantastilise mulje, on kunstiajaloolane Voldemar Vaga nimetanud portreed „realistlikuks selle sõna täies tähenduses“.
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616