19.10
2021

Eesti rahvusloomast ilmub postmark ja münt

19. oktoobril ilmub Eesti rahvusloomale, hundile pühendatud postmark. Hundi postmargi nominaal on 0,90 eurot ning see sobib siseriiklike lihtkirjade saatmiseks. Lisaks margile ilmub 20. oktoobril ka Hundi münt ja mündikaart.
 
Hundi postmargil on kujutatud rohelisel taustal Hunti ja margi servale on lisatud ka liigi ladinakeelne nimetus canis lupus. Margi on kujundanud kunstnik Indrek Ilves ning see trükiti trükikojas Vaba Maa. Margi trükiarv on 25 000 tükki. Lisaks postmargile ilmub traditsiooniliselt ka esimese päeva ümbrik (FDC) ja infokaart, mis on kõik müügil Omniva e-poes. Eesti Pimedate Liit 100 margi esimese päeva tempel on kasutusel Toompea postkontoris.
 
Lisaks filateelitoodetele ilmub margi ilmumisele järgneval päeval, 20. oktoobril ka Hundi münt. Münt lastakse pankade ja jaekaubanduse kaudu ringlusse 20. oktoobril ning selle tiraaž on 1 000 000. Mündikaartide tiraaž on 12 000 ja üks kaart maksab 10 eurot.
 
Hundi müntide ja mündikaartide müük algab 20. oktoobril kell 11 Omniva e-poes, Eesti Panga muuseumipoest saab münte soetada alates 2. novembrist.
 
Uutel pühendusmüntidel on kujutatud kivirahnul ulguvat hunti Eestile iseloomuliku kuusemetsa ja öise tähistaeva taustal. Mündi on kujundanud disainer Maria Meos. Erikujundusega 2-eurosed käibemündid kehtivad ametliku maksevahendina kogu euroalal. Need jõuavad pankade ja jaekaubanduse vahendusel käibele alates 20. oktoobrist.
 
Münte vermiti miljon tükki, millest 12 000 on BU (brilliant uncirculatedringlemata kõrgläikega) kvaliteediga ja pakendatud meenetootena mündikaarti. Mündid vermiti Leedu rahapajas.
 
Mündikaardi autor on Eesti kroonide kujundaja Vladimir Taiger, kes osales nõustajana ka mündi kujunduse juures.
 
Võidutöö autor Maria Meos on Tallinnas tegutsev disainer, kes töötab loovagentuuris Kontuur Leo Burnett. Ta on lõpetanud kujundusgraafika eriala Eesti Kunstiakadeemias. Maria osales hundimündi kujunduskonkursil õpingute ajal.

2018. aastal kuulutati Eesti rahvusloomaks sitke ja nutikas hunt, kes tunneb end koduselt meie metsades ja rabasaartel. Julge loomana, kes kaitseb oma pere ning territooriumit ja hindab privaatsusust, sobib hunt rahvusloomana sümboliseerima Eestit ja eestlasi. Samuti on hundid saanud palju tähelepanu meie pärimuses, loitsudes ja rahvajuttudes. Läbi aegade on rahvasuu andnud neile üle 500 erineva nime nagu näiteks susi, võsavillem ja kriimsilm. Eesti looduses peetakse neid ka indikaatorliigiks, kes annavad märku terviklikust ökosüsteemist ja metsade tervisest. 
 
 
 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616