10.09
2020

Eesti Post annab Eesti raudtee 150. aastapäeva puhul välja postmargi

Eesti Raudtee tähistab tänavu raudteeliikluse avamise 150. aastapäeva, mille puhul Eesti Post annab välja juubeliteemalise Eesti raudtee postmargi. Margil on kujutatud ajaloolist Narva jaama, kust sai 150 aastat tagasi alguse Eesti raudteeliiklus.

„Raudtee on olnud oluline transpordiliik minevikus ning on seda ka täna ja tulevikus. Eesti raudtee 150. aastapäevaks välja antud väärikas mark on ilus meenutus sellest, et tänase Eesti majandusedu võlgneb suuresti tänu raudteele, mille tulek võimaldas käima lükata kiirema ja suuremahulisema kaubavahetuse meie naabritega, samuti liikuda inimestel kodukohast kaugemale, et võõrsil saadud hariduse ja kogemustega tulla tagasi kodumaad arendama,“ ütles Eesti Raudtee juhatuse esimees Erik Laidvee.

Postmarki trükitakse 12 000 eksemplari ning selle nominaal on 5,90€, mis vastab ülemaailmsele maksikirja tariifile. Postmargi on kujundanud kunstnik Indrek Ilves ning see on trükitud trükikojas Cartor Security Printing.

Eesti Posti juhatuse liikme ja postiäri juhi Kaida Kauleri sõnul on kaunis raudteeteemaline postmark väärikas viis asutuse 150. tegevusaasta tähistamiseks. „Organisatsioone ja asutusi, kes omavad 150 aasta pikkust ajalugu, ei ole meil Eestis palju. Meil on suur au seda sündmust tähistada temaatilise postmargiga,“ ütles Kauler. 

Traditsiooniliselt ilmub koos margiga ka esimese päeva ümbrik ja Toompea postkontoris on kasutusel esimese päeva tempel.

Eesti raudteetranspordi hällipäevaks loetakse 5. novembrit 1870, kui Narva raudteejaamas toimunud pidustustega avati liiklus Alexander von der Pahleni eestvedamisel rajatud laiarööpmelisel Balti raudteel. Aktsiaseltsile kuulunud eraraudtee liinidest alguse saanud riiklikus raudteevõrgustikus oli 1940. aastal 294 jaama ja peatuskohta ning see ulatus 1447 kilomeetrini, millest 675 km olid kitsarööpmelised terasteed.

Postmargil Narva raudteejaama taustal kujutatud reisivagunitega “tulihobune” on üks esimesi Eesti raudteede kaubavedureid – Saksamaal Berliinis Louis Schwartzkopffi tehases ehitatud auruvedur. Margiploki nurkades olevad Eesti Vabariigi Raudteede ja Tsaari-Vene teedeministeeriumi mütsimärgid sümboliseerivad ajastuid, mil tänasele Eesti raudteele alus pandi.

Kõik postmargid on müügil Omniva e-poes, kust on võimalik kõiki filateeliatooteid otse oma postkasti tellida. Eesti raudteed 150 postmark on lisaks e-poele saadaval ka valitud postkontorites üle kogu Eesti. 

 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616