19.01
2021

2021. aasta esimene postmark kujutab Letipea tuletorni

21. jaanuaril ilmub selle aasta esimene postmark – Letipea tuletorn. Värske postmark on osa tuletornide magisarjast, mis on populaarne nii filatelistide kui ka tuletornifännide seas.
 
Tuletornide sarjas järjekorras 33. margil on kujutatud Letipea tuletorni ning selle paiknemist Põhja-Eesti rannikul. Nagu kõik ülejäänud tuletorni postmargid, on Letipea tuletorni margi kujundanud kunstnik Roman Matkiewicz. Marki trükiti 30 000 tükki ning selle nominaal on 0,90€ ehk Eestisisese lihtkirja tariif, trükitud on mark trükikojas Vaba Maa.
 
Lisaks postmargile ilmub traditsiooniliselt ka esimese päeva ümbrik (FDC), Letipea tuletorni pildiga maksimumkaart ehk postkaart ja infokaart, mis on kõik müügil Omniva e-poes. COVID-19 leviku tõttu ei ole postkontoris kasutusel esimese päeva templit.

Tuletorne kujutav margiseeria sai alguse 1995. aastal Pakri tuletorni margiga ning 26 aasta jooksul on koos Letipea margiga välja antud 33 tuletorni marki. Sellega on tuletorni margiseeria ka enim marke sisaldav margiseeria, mille Eesti Post on aegade jooksul välja andnud.
 
Letipea tuletorn asub Kunda lähedal Letipea neemel ning märgistab põhjarannikul etteulatuvat Letipea poolsaart ja aitab merel orienteeruda. 1936. aastal ehitati neemele raudbetoonist 16 m kõrgune ja kahemeetrise läbimõõduga tüüptuletorn, mis varustati automaatse atsetüleenilaternaga ja sektortuledega, kuid II maailmasõjas tuletorn purustati. 1945. aastal paigaldati automaatne atsetüleenilatern ajutiselt vana kordoni varemete mantelkorstna otsa, kuniks 1951. aastal valmis uus 15 m kõrgune nelinurkne kivikbetoonist tüüptuletorn, mis püsib tänaseni. 2007. aastal uuendati valgusseade ringsektoriga valgusdioodlaternaga E 8274 ja võeti ära värvilised tulesektorid. Valge tule nähtavus on 7 miili.
 
2021. aastal saab Letipea seni viimane tuletorn 70. aastaseks. Lähemalt saab tuletorniseeriast ja kunstniku tööst tuletornide ülesjoonistamisel lugeda Omniva blogist.


 

Tagasi

Uudiste loetelu

Pallasti 28, 10001 Tallinn, e-post: [email protected] Kliendiinfo: 661 6616